2011. április 18., hétfő

Születés Hete "méltó módon szülni és születni"

Pécsi Születés Hete 2011.


2011. május 4. Lénau Ház (Pécs, Munkácsy u. 8.)
Hordozás a múltban, jelenben és jövőben. Hordozókendők és női sorsok


10.00-10.45 Tárlatvezetés és filmvetítés a Hordozókendők és női sorsok, Hordozókendő a baranyai németek viseletében című kiállítás keretében
10.45 – 11.00 Cord Blood Center az őssejt központBótor Eszter területi képviselő,
11.00 – 12.00 Hordozókendő bemutató, Hurcibaba Klubdr. Bereczki-Barna Szilvia,
A civilizált városlakó édesanyának nehéz az ösztöneire hallgatnia, pedig az újszülöttek általánosan ismert  szopási, fogási reflexe mellett hordozási reflexe is létezik. Ez annyit jelent, hogy ha kézbe veszik, hordozási pozícióba húzza magát és általában megnyugszik. Erről le lehet szoktatni, de akkor ez az ösztöne kielégítetlen marad. Miért, miben és hogyan hordozd gyermekedet akár 3 éves koráig. - A babahordozás alapelveiről - A hordozásról, mint a kötődő nevelés egyik módszeréről - Meggyőző érvek arról, hogy nem árt a baba gerincének, nem kényezteted el vele, kap levegőt is és még trendi is!
15.00 – 15.30 A hordozás lélektani jelentősége, a kötődő nevelésGoldmanné Fehér Hajnalka gyermekszakpszichológus,
15.30 – 16.00 Ringató Baliné Valkai Anita,
16.00 – 17.00 Kismamabérlet, közlekedés kisbabával… - Fórum: Tavasszal lezárult egy internetes szavazás a Pécsimami jóvoltából, így meghívtuk Csizi Péter alpolgármestert és a Pécsi Tömegközlekedési Zrt. munkatársát hogy beszélgessünk a szavazás eredményéről. A fórum kezdeményezői a Levendula Női Alkotóműhely – LUNA, a Hurcibaba Klub és a Pécsimami
17.00 – 17.30 Babakocsis és hordozókendős felvonulás az akadálymentes közlekedésért



A Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Iroda - Esélyek Háza
 és a Levendula Női Alkotóműhely  - LUNA (a TAVAM-HÁLÓ pécsi tagja) megívja önt
a Születés Hete rendezvénysorozat keretében megvalósuló
Szülészet bábállapotban – szülészet újjászületése
című rendezvényére
Időpontja: 2011. május 5-e a nemzetközi bábanaphoz kapcsolódva
Helyszíne: Civil Közösségek Háza
7624 Pécs, Szent István tér 17.

A várandóság és a szülés meghatározó egy nő életében, olyan időszak, aminek minden perce izgalmas és egy picit hihetetlen is. Mikor egy gyermek a világra jön, katartikus élmény anyának, apának egyaránt. Ma már választhatunk, eldönthetjük, miként szeretnénk ezt a különleges élményt megélni.
Célunk, hogy a várandósok és családjuk, illetve a velük foglalkozó szakemberek minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak választási lehetőségeikről.

·         9:00-10.30-Tükörterem
Világra jönni –First Cry Különböző kultúrákban hogyan élik meg a nők a várandósságot, szülést, születést. Csodálatos képek-országok, népek.
színes, francia dokumentumfilm, 99 perc, 2007
A földkerekségen naponta átlagosan 364 501-szer esik meg ez a történet. Vágjunk neki egy kivételes világkörüli utazásnak, hogy felfedezzük a születés különböző univerzumait, amelyek épp olyan egyediek és változatosak, mint mi, emberek. Erre hívja meg ez a film a nézőit, a való életből vett szereplőkkel és a való élet képeivel mutatva be a világra jövetelt.
·         10.30-12.00 Tükörterem
"Born in the USA" - Világra jönni az Amerikai Egyesült Államokban
Danielle Taubman, hallgató, Michigan Egyetem, USA, a KANGA Egyesület önkéntese
Szülés a lehetőségek országában - kórházi, születésházi és az otthoni szülés. Mit tehet a bába és dúla a szülés és a gyerekágy idején?
·         12:30-13:00-Méhes Károly Terem
Szüléssel és bábasággal kapcsolatos nemzetközi jó gyakorlatok Ausztriában és Hollandiában
Bodor Andrea Lili pszichológus, dúla, szülésfelkészítő-oktató és Árvay Zsófia pszichológus
A TAVAM, Levendula Női Alkotóműhely – LUNA és a HOLDAM közös „SEAPEARS” című pályázatának keretében szakmai tanulmányúton megismerhettük, az osztrák és holland szülészeti ellátást, protokollokat és statisztikákat. Ellátogattunk bábapraxisokba, születésházakba, kórházakba, civil szervezetekhez. Képes beszámoló.
·         13:00-13:45 -Méhes Károly Terem
A bábaság, mint ősi női hivatás napjainkban – gondolatok a bábai modellről
Harmat Hajnal bába, szülésfelkészítő-oktató

·         13:45-14:45 Méhes Károly Terem
Jól szülni, jól születni –interaktív beszélgetés
Bóni Tünde bába, védőnő, szülésfelkészítő-oktató
Mit jelent a „jó”szülés? Kórházi szülés, ambuláns szülés, otthonszülés kapcsán felmerülő kérdések, lehetséges megoldások.
·         14:45-15.00  Méhes Károly Terem-előtér/udvar
Születés bábállapotban
 Salome Enikő Szentpály-Juhász dúla
Az előadás egy kortárs performance képében jelenik meg a nézők előtt, ahol végig kísérhetik egy bebábozódott hernyó vajúdását, születését, majd kivirágzását, azaz lepkévé válását. Ez szimbolizálja az örök élet és szépség körforgását, a szülés állandóságát és beavatási funkcióját. Ez előadó, gyerekkorától kezdve foglalkozik a tánc és a mozgás különböző formáival és stílusaival. Jellemző rá, hogy ezeket saját világán keresztül egyesíti különféle formációk és zenék élményét.
·         15:00-17.30 Méhes Károly Terem
Otthon szülés-miről van szó?- kerekasztal-beszélgetés
A Kormány 2011. márciusában elfogadta az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tervezetét az otthonszülés legalizálására vonatkozóan. A szabályozás valóban alternatívát kínálhat a várandós nők részére a biztonságos szülés helyének megválasztásakor? A szabályozás alapján mennyire tekinthető az önrendelkezési jog részének a szülés helyének megválasztása? Mi a szakemberek álláspontja: mi jelenthet biztonságot az anya és a születendő gyermek számára? Hol helyezkednek el az új rendszerben azok a szakemberek, akik eddig kísértek otthon-szülést? Milyen külföldi példák állnak előttünk? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk a Születés Hete rendezvénysorozat keretében 2011. május 5-én 15 órától a Civil Közösségek Házában azokkal a szakemberekkel-hagyományos illetve az alternatívabb személetet képviselőkkel egyaránt-akiket az új szabályozás érint. Moderátor: Fehér Angéla
Bóni Tünde - bába, szülésfelkészítő-oktató
prof. Dr. Bódis József- PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika - klinika igazgató, szülész-nőgyógyász
Dr. Bálint Balázs - Szent Imre Kórház – szülész- nőgyógyász
Dr. Papp Györgyi- gyermekorvos
Dr. Zeller Judit - PTE ÁOK egyetemi adjunktus- jogász, pszichológus
Göblné Papp Éva-vezető védőnő, területi védőnő, babamasszázs-oktató
Orsós Anita- szülésznő
·         17:30 Tükörterem
Babák- Az első év
színes, szöveg nélküli, francia dokumentumfilm, 79 perc, 2010
Thomas Balmes rendező négy kisbaba életének első évét mutatja be. A világ egymástól távoli részein járunk, Namíbia, Mongólia, Tokyo és San Francisco a helyszín, ahol nyomon követhetjük a csöppségek mindennapjait. Fejlett országok állnak szemben fejlődő országokkal. Felvetődik a kérdés - hol jobb felnevelni egy gyereket? Nyüzsgő nagyvárosban, a legnagyobb luxus közepette, babajógával és csoportterápiával, vagy a vadonban, ahol a gyerkőc porban csúszkál és a birkaitatóban fürdik? A meglepetés, hogy mind a négy gyerek hasonlóan kreatív és figyelmes, ugyanúgy fejlődik és tanul, a család anyagi helyzetétől és a társadalmi háttértől függetlenül.

A rendezvényre a belépés díjtalan.
A rendezvény ideje alatt az udvarban, rossz idő esetén fedett helyen 9:30 és 18 óra között játszóház működik.

A rendezvény ideje alatt lehetőséget biztosítunk arra, hogy a bemutatkozni kívánó szervezetek szórólapjaikat és prospektusaikat elhelyezzék.

Dúlaszolgálat: Bérces Virág, Salome Enikő Szentpály-Juhász, Bodor Andrea Lili
 lehetôséged nyílik ismerkedni és beszélgetni dúlákkal, akik érzelmi és informatív támogatást nyújtanak a várandósoknak és párjuknak.

Kanga és LUNA Bolt: Könyv, Cd vásár és termékbemutatók: A várandóssággal, szüléssel foglalkozó könyvek, cd-k árusítása. Várandósoknak, kisbabáknak készült bababarát-és környezetbarát testápolók, illóolajok (szüléshez készített illóolajok is!) közül válogathatsz kedvedre. Hordozókendők és mosható nadrágpelenkák nagy választékban, kedvező áron.

DéliSale csoport: pécsi és Pécs környéki újító, haladó szellemiségű iparművészek, és kézművesek összefogása.  Bőrdíszműves, textilesek, gyöngyékszer-készítők, nemezes, gyurmaékszeres tartoznak a csoporthoz. Célunk a kézművesség, az iparművészet megismertetése a nagyközönséggel, rendszeres megjelenési lehetőségek biztosítása.

KRIO PONT őssejttanácsadás - Ács Henrietta


Országos TAVAM – HÁLÓ találkozó a nap folyamán, tapasztalatcsere



2011. május 6. péntek, Tesz- Vesz Kuckó Játszóház, Pécs, Szent Mór utca 5.
·         18.00 - 20.00  Császármetszés – Császár-morzsák - dr. Varga Eszter orvos, Bodor Andrea Lili pszichológus, dúla, szülésfelkészítő-oktató
 Legtöbben természetes úton születtünk, szültünk.
Mi a belső, lelki oka annak, ha valaki mégis császármetszésre kényszerül, vagy azt választja?
Mik a következményei az anyára, a babára, a családra nézve?
Hogyan tudjuk földolgozni az élményt, ha nem erre készültünk?
 Elsősorban olyan várandósokat, akiknek az első babájuk császármetszéssel született, és most hüvelyi szülést terveznek. Olyan édesanyákat, akiknek császármetszéssel született a gyermeke és úgy érzi, szeretne erről beszélni, mert itt értő fülekre találhat.


Szeretettel várunk mindenkit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése